7 tips voor het uitzoeken van een nieuwe fiets!

tips

1. Welke fiets past bij mij?

Waarvoor wil je de fiets gaan gebruiken. Dat is de eerste en belangrijkste vraag voor je naar de verhuurder stapt. Ga je hem gebruiken om elke dag heen en weer naar het werk of school te gaan? Of heb je hem alleen nodig voor de boodschappen? Moeten er kinderen bij op passen, of zet je hem alleen bij het station neer voor je met de trein gaat? Voor welk doel jij de fiets gaat gebruiken, zoveel eisen zijn er aan een fiets te stellen. De comfortzone heb je niet nodig, als de fiets de hele dag in de regen buiten staat, maar zou wel fijn zijn als je er helemaal mee heen en weer moet. Praktisch is dus je doel!

2. Welke framemaat heb ik nodig?

Zonder de juiste framemaat, kun je niet veilig en gezond fietsen. Je kunt er lichamelijke klachten van krijgen, zoals rugklachten. Ook kan de fiets je veiligheid bieden met de juiste framemaat, doordat je niet onnodig met je stuur tegen je knieën komt. Dat scheelt heel wat valpartijen! De framemaat is dus erg belangrijk! Veel fietsenwinkels kunnen de maat berekenen van het frame dat je nodig hebt. Voor meer informatie of je maat zelf opmeten, kun je hier terecht; Je ideale framemaat kiezen?

3. Welke fietszadel past bij mij?

In de winkel zijn de fietsen te koop met een standaard zadel. Dit is normaal gesproken een prima zadel, al ligt het er wel aan wat je doel van het fietsen is. Fiets je veel en lang, dan zijn er bijvoorbeeld speciale gelzadels handig, die zijn heerlijk comfortabel. Je hebt ze in verschillende maten. Er zijn ook speciale zadels voor vrouwen, omdat bij vrouwen de zitbeentjes wat verder uit elkaar liggen. Daarom zijn deze fietszadels iets breder. Anders bestaat er sneller kans op zadelpijn. Voor verschillende klachten bestaan er verschillende oplossingen voor. Een paar voorbeelden: - neem een zachter zadel of een fietszadelhoes bij pijn aan zitbeentjes. - neem een harder zadel of zadel met uitsparing bij pijn aan de bilspleet - Zoek naar zadel met uitsparing in het midden bij pijn aan geslachtsdelen - Een harder zadel en talkpoeder bij huidproblemen scheelt een heel stuk.

4. Welke fietsversnellingen.

Om zelf te kunnen bepalen of je zwaar of licht wilt trappen, heb je versnellingen nodig. Ook bij de keuze van versnellingen, is het doel van het fietsen weer belangrijk. Verre afstanden, heuvelachtige gebieden of alleen naar het werk. Het zijn verschillen! Hier kun je dan ook het beste zelf op afstemmen. Voor de kleine afstanden in de stad, heb je waarschijnlijk geen versnelling nodig. Het voordeel hiervan is dat fietsen zonder versnelling vaak veel goedkoper zijn! De verre heuvels daarentegen zijn prima te berijden met versnellingen. Zo voorkom je dat je afgepeigerd aan je dag begint! Het aantal versnellingen verschilt ook sterk. De berekening van het aantal versnellingen is dat je de voorste kettingwielen vermenigvuldigt met het aantal kettingwielen van de achterkant. Dit is het totaal aantal versnellingen.

5. Welk fietsstuur kiezen.

Het comfortabele fietsen wordt veelal bepaald door hoe je stuur staat ten opzichte van de houding van het lichaam. Veel nek- en schouderklachten worden veroorzaakt door een te laag of te hoog stuur. Dus mocht je na een fietstocht last krijgen van de nek en/of schouders, dan kun je het beste het stuur aan laten passen naar je eigen comfort. Er zijn ook verschillende soorten sturen. Dit kan ook voor verandering van lichaamshouding zorgen. Kijk, informeer en probeer goed wat er het beste bij jou past.

6. Welke fietsremmen.

De fiets kent twee soorten remmen: De handrem en de terugtraprem. De handrem zit aan het stuur en hiermee kun je makkelijk rustig of juist stevig remmen. Met een terugtraprem trap je eigenlijk achteruit en zit de rem op het achterwiel. Met handremmen kun je iets beter leren om hard of zacht te remmen. Deze remmen zitten zowel op het voorwiel als op het achterwiel. Probeer ze uit in de winkel tijdens een proefrit. Zo kun je de verschillen snel voelen en je eigen keuze maken.

7. Welke fietsverlichting.

In Nederland is fietsverlichting verplicht. Ook wel superhandig met al het verkeer om je heen. Aan de voorkant moet er een geel/wit licht zichtbaar zijn, aan de achterkant is dat een rode verlichting. Er zijn fietsen met een dynamo voor de verlichting en er zijn lampen die werken op een batterij. Wat voor jou het beste werkt, is daarin de eigen keus, als de verlichting het maar goed doet. Zichtbaarheid staat hoog in de top van de veiligheid! Waar op te letten bij het huren van een fiets? Als je een fiets wil huren of kopen, zijn er best veel dingen waar je rekening mee moet houden. Maar hoe weet je nu precies waar je dan op moet letten? Daarvoor deze 7 tips, zodat je zoon of dochter in ieder geval goed voorbereid op zijn fiets op pad kan gaan.